Elérhetőségeink:

Ha kérdése van vagy csak ajánlani szeretne egy üzletet, keressen az alábbi elérhetőségeken:

InterPage Kft. 2112 Veresegyház, Hársas utca 21.
Tel.: +36 20 8033 001
Fax: +1 319-6880
Adószám: 14321436-3-13

Írjon nekünk!

Toggle Upper
Toggle Upper
English version Magyar

Regisztrálás

Válogatás Budapest legjobb üzleteiből   

- és a designvilág legjobb híreiből!
Ön itt jár: Főoldal

Újonnan induló rovatunkban szeretnénk pár hasznos lakberendezési ötletet, tippet megosztani. Célunk különféle területekről olyan ötletekkel, jótanácsokkal szolgálni, amik lakásfelújítás vagy építkezés során különösen hasznosak lehetnek kedves Olvasóinknak.

Ötletes megoldás világítóudvarra

vilagitoudvar

Ha többlakásos belvárosi bérházban élünk és a lakás rendelkezik világítóudvarral, vagy más néven lichthof-fal, akkor erre is van egy ötletünk. Először is növeljük meg az ablak méretét. A fényhatás növelése érdekében – a megfelelő engedélyek birtokában – fessük be világos színnel az udvar falait, majd egy kis dekorációs növénnyel, a képen látható hófehér carrarai márványkővel az egyébként nem túl mutatós ablak a helység egyik impozáns és fényt adó megoldása lehet.Lakberendezési ötlet térelválasztásra - pengefal:

Igazán dekorációs lehetőség a pengefal készítése. Felettéb mutatós, de mivel egyedi tervezést igényel, ezért meglehetősen munkaigényes (költséges). A talapzaton és a mennyezeten rögzített pengefalat javasoljuk a masszivitás biztosítása miatt OSB lapos vázra kialakítani. Erre jön a gipszkarton hátfal majd távtartókra rögzített EPS lapok, amiket egyedi formában kell kivágatnunk. Az EPS lapok hátfalára kerülhet rögzítésre a LED-es (akár színváltós, dimmelhető) világítás. Javasoljuk, hogy a világítást „L” alakú profilba tegyük, hogy ne világítson a szemünkbe s így szépen vezetett fénycsíkot produkáljon.

pengefalLakberendezési ötlet térelválasztásra - savmart üveg:

Helységek között ha szükség van térelválasztásra, de szeretnénk ha a fény útját sem zárnánk el vele, akkor javasoljuk az üvegajtó/üvegfal használatát. A képen látható fal a belépésnél takarja el a konyhát. Az igazán nagy méretű edzett üvegfalakat javasoljuk, hogy több rétegben készíttessük el, máskülönben könnyen lehet, hogy már szállítás közben meg fog törni. A több rétegű készítésnél a ragasztó réteg ad egy fajta rugalmasságot ami az erőhatásokat segít elnyelni és megóvni a töréstől.

savmart uveg

A fotón YTONG-ból készült a merevítés, a másik oldal pedig gipszkartonból készült. A savmart üveg biztosítja, hogy ne lehesen átlátni rajta.

A következő kreatív ötletünk a fényjáték.

A képen jól látható, hogy a variálható állíthatósággal, a fény útjának reteszelésével mennyire egyedivé varázsolhatjuk otthonunkat. Ajánljuk olyan helyre tenni ami közösségi tér és huzamosabb tartózkodásra szolgál (pl. nappali, étkező), így gyakran tudunk benne gyönyörködni, mert szembeötlő. Általában nagy térben érvényesül a jobban.

fenyjatekLakberendezési alapelvek otthonunk világításának tervezésénél.

vilagitasi-utvonal

Amikor a fényre gondolunk a lakberendezés kapcsán, akár lakásfelújításról vagy építkezésről beszélünk, legtöbbször csak a lámpatestek, világító berendezések jutnak eszünkbe vagy a környezettudatos LED izzók használata. De ha alaposabban beleássuk magunkat a témába, hamar rájövünk, hogy alábecsültük a felmerülő kérdések számát.Alapvető jótanácsunk, hogy csoportosítsuk a világítás fajtáit. Ami először eszünkbe jut, az az általános világítás. Ez egy helyiség alapvilágítása, többnyire a mennyezeti lámpa látja el a funkcióját és arra szolgál hogy sötétben a helyiségen belül tájékozódni tudjunk. Világítsuk meg jól a lakás „útvonalait” (lásd fotó):A következő típus a helyi vagy funkcionális világítás, ami egy terület vagy tevékenység fényigényét szolgálja ki. Ezek megvilágítása az általános világításnál több vagy jobban irányított fényt igényel (pl. olvasólámpa, konyhai pultvilágítás, fürdőszobai tükör környékének világítása, dolgozóasztali lámpa stb.).


Az utolsó csoportba a hangulatfények kerülnek, amik egy-egy terület hangulatvilágítására szolgálnak. (pl. mennyezeti vagy fali ledcsíkok nappaliban, étkezőben, konyhában, fürdőben, spotok falfülkében). Ez lényegesen tompább, gyengébb, mint a funkcionális, de mindenképp jó ötlet ha kiépítünk ilyen megoldásokat, hogy még otthonosabbá varázsoljuk az életterünket. Ilyenkor a fény legtöbbször az adott mikrokörnyezet, például a fürdőkád vagy a konyhapult formáját követi, így jól körülhatárolja azt a területet, amit ki szeretnénk emelni.


funkcionalis-vilagitas

Az itt látható fotón az étkezőasztal felett látható a gipszkarton álmennyezetet, ami állítható színű LED megvilágítással meghitt hangulatot tud kölcsönözni egy esti baráti beszélgetéshez. Az asztal fölé belógó LED szál, mint funkcionális világítótest pedig szintén igencsak hasznos, különösen kis lakásokban, mert így a teret nem szűkítjük le nagyméretű lámpabúrákkal. A térkihasználást segítő ötlet az olyan lelógó LED lámpa, ami kihúzható, így még jobban az igényeinknek megfelelően használhatjuk.

polcvilagitas

Bátrabbak számára újabb ötletünk a polcvilágítás. Ha igazán széppé szeretnénk varázsolni a vitrinünket, akkor két lehetőségünk van. Az egyik az egyszerűbb, amikor a fényfestést speciális klipszekkel valósítjuk meg, amiket csak rá kell pattintani a polc élére (lásd fotó). Viszont ha a polc hátuljáról kapja a fényt és az üvegestől az edzett üveg élére gyémántcsiszolást kérünk, akkor az egész polcunk fogja tükrözni a fényt.

Fontos szempont a fényforrások tekintetében a színhőmérséklet. Éjszaka általában a meleg fehér színt keressük, ami hasonló a gyertyák fényéhez, de a munkafelületeknél, ahol a szemünknek fontos a megfelelő megvilágítás a természetes vagy hideg fehér színt javasoljuk. Ötletünk az állítható színhőmérsékletű fényforrás, ezzel nem fogunk mellé. Itt egy meleg fehér és egy hideg fehér ledsor egyenkénti világítás erősségének kombinációja állítja elő a színhőmérsékletet egy keverő segítségével. Fontos lakberendezői szempont, hogy az egyszerre belátható terekben hangoljuk össze a színhőmérsékletet, adott tereken belül legyenek azonosak.

Másik fontos feladat a megfelelő fényerősség biztosítása. Átlagosan 300 lumen-t kell biztosítani egy m2-nyi területre, de ha pontosítani akarjuk a funkcionalitás terén, akkor ezen a lista alapján járjunk el:

Közlekedők, folyosók, éjjeli lámpák 100-200 lumen/m2
Nappali, hálószoba 200-300 lumen/m2
Konyha, étkező, fürdőszoba 300-400 lumen/m2
Konyhapult, íróasztal, iroda, fürdőszobatükör    600-700 lumen/m2

Aki biztosra akar menni, szerezzen be egy fénymérő műszert és tesztelje le a lakását. Ha információ rendelkezésre áll az izzóvásárlásnál, akkor ne csak a tervezett üzemórát, hanem a kapcsolásokra való érzékenységét is nézzük meg. Sajnos több izzófajtánál is megfigyelhető a tervezett az elavulása a termékeknek - akár nevesebb márkánál is -.

burkolatvalto-vilagitas

További ötletünk, hogy a burkolatváltó helyeket világítsuk meg külön, erősebben, például spot lámpákkal, így csökkenthetjük a véletlen balesetek számát.

És ha már spotlámpák. Az egyik fontos – ám gyakran elfelejtett – tulajdonságuk a fény szórási szöge. Ne feledjük, hogy minél nagyobb a fényszórás spektruma, annál nagyobb watt szükséges a biztosításához. Lehetséges, hogy kisebb teljesítményű, kisebb szórásszögű, de sűrűbb spotlámpákkal jobb eredményt tudunk elérni.prizmas-ledes-sarokvilagitas

A sarokvilágításra is van egy ötletünk. Például egy munkalap esetén a prizmás LED szalag (30° lencsés PMMA bura) használata a vízvető alatt. A következő képen jól látható, hogy a fény koncentráltan a pultra szóródik, a tervezett funkciójának megfelelően.Lakberendezési ötletek fürdőszobákhoz

A falfülke praktikus megoldás fürdőkádak, zuhanykabinok esetében is a fürdőszobai kellékek - tusfürdők, samponok - tárolásához, de ha fürdőszoba kialakítás előtt állunk, javasoljuk a színkeveréses LED csík beépítését. Ezzel az ötlettel a hangulatunknak megfelelő színvilággal valódi kikapcsolódás lesz az esti fürdőzés.A tükörvilágításnál nagyon fontos, hogy az embert világítsuk meg, ne a tükröt, különben vibrálni fog a szemünk. Itt is használhatunk akár lelógó világítást, csak fontos, hogy megfelelő IP védettséggel bírjon. tukorvilagitas

Nagyon jó ötlet, ha a tükrünket hátulról világítjuk meg, mint ahogy ezen a képen is látható. A fotón szereplő tükör közelítésérzékelős kapcsolóval működik, amivel tovább fokozhatjuk komfortérzetünket.Falsíkba épített konyhabútor

konyhafal

Falsíkba épített konyhabútor. Egyre divatosabbá válik ez a fajta konyhabútor, ami annyit takar, hogy egy teljes falfelületet fedünk le a konyhabútorral, ami egészen különleges látványt nyújt és ezáltal a rendelkezésünkre álló falfelületetet teljesen ki tudjuk használni. (Nem mellékesen porfogó felület sem marad, így a háziasszonyoknak kevesebbet kell takarítaniuk.)borhuto A következő lakberendezési inspirációnk a borhűtő. Amennyiben nem vetjük meg ezt az italt, nem csak egy praktikus, de üde színfoltja is lehet otthonunknak a borhűtő. Különféle méretekben, nagy kínálatból választhatunk, ami a lakásunkhoz passzoló designjával esztétikus lakberendezési elemként fog hatni.Egyéb lakberendezési ötletek, tanácsok a tervezés időszakában

Cikkünkben már részleteztük, hogy milyen szempontok alapján kell a lakberendezés során a világítást megtervezni. Emiatt bizonyára Ön is elgondolkozott azon, hogy a különféle hangulatvilágító elemek miatt több kapcsolót kell elhelyeznünk a lakásban. Ettől azonban nem kell megijedni. Használjunk osztott kapcsolókat és máris nem fog zsúfoltnak tűnni a fal.

Ha már a kapcsolókról ejtünk pár szót, mindenképp gondoljunk a tervezésnél a praktikus használatukra. A villanyszerelés első lépéseként meg kell adnunk a kapcsolók helyét. Járjuk végig a helységeket a kábelezés előtt és ahol szükséges, hogy egy helységet két helyről vezéreljünk, használjunk alternatív vagy más néven váltókapcsolókat, ahol esetleg kettőnél is több helyről szeretnénk irányítani, ott pedig keresztkapcsolókat. Amire gyakran nem is gondolunk, pedig például egy hálószobában is nagyon praktikus lehet. Egy esti olvasás után a bemelegített takaró alól nem szívesen mászik ki senki. Egy, az ágy mellől karnyújtásnyira elhelyezhető kapcsoló megér egy kis plusz villamossági munkát.


A tervezés kapcsán megemlítjük, hogy akik semmit sem szeretnének a véletlenre bízni, számítógépes programok segítségével akár a világítást is megtervezhetik professzionális szinten egy látványtervező szoftverrel (pl. Floorplanner). Szimulálhatjuk a tájolásnak megfelelő fényviszonyokat, így ha következetesen végregajtjuk a terveinket, szinte biztos azt fogjuk a végeredményként megkapni, amit szerettünk volna.

tervezoprogram-latvanyterv