Elérhetőségeink:

Ha kérdése van vagy csak ajánlani szeretne egy üzletet, keressen az alábbi elérhetőségeken:

InterPage Kft. 2112 Veresegyház, Hársas utca 21.
Tel.: +36 20 8033 001
Fax: +1 319-6880
Adószám: 14321436-3-13

Írjon nekünk!

Toggle Upper
Toggle Upper
English version Magyar

Regisztrálás

Válogatás Budapest legjobb üzleteiből   

- és a designvilág legjobb híreiből!
Ön itt jár: Főoldal Érdekességek

Az én házam az én váram Mexikóban

Mexikói Egyesült Államok (rövidítve Mexikó) 130 milliós népességű országának Mexico City a fővárosa. Hazánkhoz hasonlóan annak minden hatodik állampolgára fővárosában él. Ebből viszont következik, hogy a főváros elővárosokkal együtt 21 milliós tömeget képvisel. Ez örökös zsúfoltság forrása és a személyes szféra érzetének erős kurtítása. Akik ott laknak, sok városrészben szinte egymás hegyén-hátán élik le életüket. Ebből a szorultságból – ha valaki a telekvásárlást meg tudja engedni magának – az építészet képes kiutat ajánlani. A változatosság adott, mivel a térség nem sík terepen helyezkedik el. *

Az építészet világában egy figyelemre méltó helyi tervező, Sergio Portillo Alarcón elképzelései szerint épült meg a Casa Cumbres, amelyet Mexikóváros (Mexico City) szomszédságában álmodott kőbe, üvegbe és más anyagokba. Nem idén készült el. A monolitikus érzetet az egymáson eltolt blokkok keltik, a lőrésre hasonlító – csak a kifelé néző – ablakok az erődhatást erősítik. Falai kívülről a kandi szemek ellen védenek, belül a fénynek engednek tág teret. Fekvése okán pazar belőle a kilátás. A benne élőknek a magánélete csorbítatlan és garantált. Nemcsak az épületen belül, hanem a több mint 500 m2 nagyságú zárt ingatlan területén lévő belső, szabadba nyíló terekben is.

Az építési technológia környezetre káros hatásait úgy csökkentették, hogy a hegyoldalból kibányászott talaj anyagából préselt földtégla (CEB) egységeket gyártottak, ez adja a falak építőelemét. Kíméletes a környezethez, egyúttal színvilága teljes harmóniát alkot a tájjal. Letisztult formák, minimalista megközelítés. A látványvilágra egy évtized múltán sem un rá majd a pillantás. A tökéleteset nem akkor érjük el, amikor már nincs mit hozzátenni, hanem amikor már nincs mint elvenni.

* Amúgy a főváros legmagasabb pontja közel 4 km magasan van a tengerszint felett. A mexikói focivébé egyik sokat vitatott helyi adottsága éppen a magaslati oxigéntartalom mennyisége volt. Ugyanezen a magaslaton 1986-ban két másik résztvevő emellett is képes volt 9 gólt rúgni a magyar válogatottnak, akik világbajnokságon résztvevőként Mexikóban voltak utoljára (a többit fotelból nézhették, pedig Mexikó óta volt vagy 8, és csak 4 évenként rendezik).

Az én házam az én váram Mexikóban

www.plataformaarquitectura.cl